Zelf zwembad bouwen zonder stress met Cementmix

Niets is zo verfrissend als een eigen zwembad in de tuin. Een zwembad bouwen lijkt vaak moeilijk en vol met uitdagingen, maar gelukkig hebben wij dé oplossing die het bouwen van een zwembad een stuk eenvoudiger maakt: Cementmix! Dit product vervangt water in cement en zorgt ervoor dat het beton volledig waterdicht is.

In deze blog nemen we je mee door het proces van het bouwen van je eigen zwembad en laten we zien hoe Cementmix het verschil maakt. We delen ook de ervaringen van een van onze klanten, Tjerk, die met succes een droom zwembad heeft gerealiseerd dankzij Cementmix.

Een volledig gebouwd zwembad
Het eindresultaat van Tjerk: Een prachtig zwembad

Wat is een bouwkundig zwembad?

Voordat we verder ingaan op de voordelen van Cementmix, is het belangrijk om te begrijpen wat een bouwkundig zwembad is. Deze term wordt veel gebruikt in de zwembadbranche, maar het is niet altijd duidelijk wat hier nu precies mee bedoeld wordt. Een bouwkundig zwembad is een zwembad dat door jezelf of door iemand anders ter plaatse wordt gebouwd. In tegenstelling tot een prefab- of opzetzwembad, dat vooraf in de fabriek wordt gemaakt en dan op locatie wordt geplaatst.

Een bouwkundig zwembad wordt dus volledig op maat ontworpen en gebouwd op de plaats waar het moet komen. Het voordeel hiervan is dat je zelf alles kan aanpassen, zoals de grootte en diepte. Alleen vaak wordt het bouwen van een zwembad hierdoor wel kostbaarder en zul je er meer energie in moeten steken. Cementmix kan hierbij een waardevolle hulp zijn, omdat het het bouwproces veel makkelijker maakt en tegelijkertijd de duurzaamheid van je zwembad verbetert.

Waarom je een zwembad moet bouwen met Cementmix

Bouw je een inbouw zwembad zelf, dan heb je materialen nodig die zowel sterk als duurzaam zijn. Beton is namelijk van nature niet waterdicht, wat tot grote problemen kan leiden. Hier komt Cementmix in beeld als de ideale oplossing voor een waterdicht en duurzaam zwembad.

Door Cementmix te gebruiken voorkom je betonrot en optrekkend vocht. Cementmix helpt ook schimmel- en algengroei te voorkomen. Het fijne is dat Cementmix een permanente oplossing biedt, waardoor herhaalde behandelingen niet nodig zijn.

1. Waterdichtheid

Als je een zwembad bouwt, wil je natuurlijk wel dat alles waterdicht is. Onbewerkt beton kan na verloop van tijd water doorlaten, wat kan leiden tot lekkages en structurele schade. Cementmix vervangt water in het cementmengsel, waardoor het beton volledig waterdicht wordt.

2. Duurzaamheid en sterkte

Cementmix maakt het beton niet alleen waterdicht, maar ook sterker en duurzamer. Een zwembad moet veel doorstaan, denk bijvoorbeeld aan de waterdruk of de chemicaliën om het zwembad schoon te houden. Door Cementmix te gebruiken, zorg je ervoor dat het beton van je zwembad bestand is tegen deze invloeden en langer meegaat zonder tekenen van slijtage of afbrokkelen. Hierdoor heb je minder onderhoud aan het zwembad en het zwembad zal ook veel langer meegaan.

3. Eenvoudiger bouwproces

Een ander groot voordeel van Cementmix is dat het bouwproces makkelijker wordt. Normaal gesproken moeten er tegels of een zwembadfolie worden aangebracht om te voorkomen dat water wegloopt uit het zwembad. Door Cementmix in plaats van water te gebruiken bij het maken van betonnen specie, is dit niet noodzakelijk, maar het kan uiteraard wel. Dit bespaart tijd en moeite tijdens de bouw, waardoor je sneller kunt genieten van je nieuwe zwembad.

4. Bewezen resultaten

Veel tevreden klanten hebben al ontdekt hoe effectief Cementmix is voor hun bouwkundige zwembaden. Zo gaat Tjerk ook binnenkort nog bij twee anderen een zwembad bouwen en ook hier zal hij weer gebruik maken van Cementmix. De positieve ervaringen en succesverhalen van onze klanten spreken boekdelen over de betrouwbaarheid en kwaliteit van dit product. Het gebruik van Cementmix geeft je de zekerheid dat je een product gebruikt dat door velen is getest en goedgekeurd en dat keer op keer uitstekende resultaten levert.

Stappenplan voor een zwembad zelf bouwen

Een zwembad bouwen is geen lastige klus, maar het blijft wel nog steeds een grote klus. Daarom willen we je met een duidelijk stappenplan helpen om je eigen zwembad te bouwen. Zo weet je precies wat je moet doen en wordt het nog een stuk eenvoudiger.

Ontwerp en voorbereiding

Voordat je meteen gaat beginnen met graven, moet je een duidelijk plan hebben. Denk na over de grootte, vorm en locatie van je zwembad. Check ook of je een vergunning nodig hebt. Deze zul je vaak niet nodig hebben, maar het kan nodig zijn als je een overdekt zwembad wilt bouwen.

Maak ook alvast een lijstje met de materialen die je nodig gaat hebben. Een product wat zeker niet kan missen voor een bouwkundig zwembad is Cementmix.

De fundering leggen

Na de planning is het tijd om te graven. Geef jezelf voldoende werkruimte en zorg dat de kuil groot genoeg is voor je zwembad en technische installaties. De bodem moet vlak en stabiel zijn. Vergeet de afwatering niet en controleer het grondwaterpeil.

Nadat je hebt gegraven, bereid je de bodem voor met een laag grind of zand voor een stabiele basis. Plaats daarna de bekisting die de vorm van je zwembad bepaalt. Dit houdt het beton op zijn plaats tijdens het storten. Gebruik ook Cementmix bij het gieten van de fundering.

Aanleggen van het leidingwerk

Dan is het tijd voor het leidingwerk. Gebruik flexibel PVC-leidingen voor een sneller proces en minder kans op blokkades. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed schoon zijn en stevig gelijmd voor een lange levensduur en optimale werking van je zwembad.

leidingen aanleggen in zwembad
De leidingen zijn gelegd en het beton kan gestort worden

Beton storten met Cementmix

Nu komt het echte werk: het storten van het beton voor je zwembad. Traditioneel beton kan water doorlaten, maar Cementmix maakt het beton waterdicht, wat cruciaal is voor een zwembad.

Meng Cementmix volgens de instructies op de verpakking. Giet het beton in de bekisting en werk gelijkmatig voor een stevige structuur. Cementmix zorgt ervoor dat het beton snel uithardt en geen extra waterdichtingslagen nodig heeft.

Gebruik een betontriller om luchtbellen te verwijderen en zorg voor een goede verdeling van het beton. Dankzij Cementmix hoef je je geen zorgen te maken over waterdichtheid, zodat je je kunt focussen op het perfecte zwembadontwerp.

beton storten in het zwembad

Afwerking en onderhoud van je zwembad

Als de betonvloer gedroogd is, is het tijd voor de afwerking. Van Tjerk kregen we hierover de volgende vraag: Als ik het stucwerk licht opschuur, heeft dat geen invloed op de waterdichtheid?

Het oppervlak van het beton is niet overschilderbaar, maar het kan wel worden geschuurd om een gladde afwerking te krijgen. Omdat het beton dankzij Cementmix door-en-door waterdicht is, hoef je je geen zorgen te maken over waterinfiltratie. Je kunt ook tegels plaatsen voor een afwerking. Zorg ervoor dat je tegels, voegmiddel en lijm gebruikt die bestand zijn tegen zwembadchemicaliën. Zijn alle tegels gelegd, dan moet je alleen nog maar de filters en pompen aansluiten. Hierna kan het zwembad eindelijk gevuld worden.

Voor het onderhoud van je zwembad is het belangrijk om regelmatig de waterkwaliteit te controleren en de filters schoon te maken. Dankzij de waterdichte eigenschappen van Cementmix hoef je je geen zorgen te maken over lekkages, wat het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt.

vrouw staat in het zwembad
Het zwembad is klaar, tijd om een duik te nemen

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een zwembad

Met een grote klus als het bouwen van een zwembad zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden:

1. Onvoldoende planning

Een goed plan is belangrijk voor het bouwen van je zwembad. Veel mensen beginnen zonder een gedetailleerd ontwerp, wat kan leiden tot problemen zoals verkeerde afmetingen of ongunstige plaatsing. Door een duidelijke schets te maken, voorkom je deze problemen. In je ontwerp bepaal je de grootte, vorm en locatie van je zwembad. Dit helpt om toekomstige problemen te vermijden en zorgt ervoor dat je zwembad perfect past in je tuin.

2. Onjuiste fundering

Een zwakke fundering kan leiden tot scheuren en verzakkingen. Zorg ervoor dat je de juiste diepte graaft en een stevige basis van grind of zand aanbrengt. Gebruik Cementmix voor een waterdichte en sterke fundering.

3. Slecht leidingwerk

Het verkeerd aanleggen van leidingen kan lekkages en blokkeringsproblemen veroorzaken. Gebruik voor het ondergrondse leidingwerk hoogwaardige, flexibele PVC-leidingen en zorg ervoor dat alle verbindingen goed gelijmd zijn. De bovengrondse leidingen kun je het beste maken met hard pvc. Test na de aanleg op lekkages voordat je het beton stort.

4. Onvoldoende waterdichting

Beton is van nature niet waterdicht, wat kan leiden tot betonrot en structurele schade. Gebruik Cementmix om ervoor te zorgen dat je beton volledig waterdicht is, wat de levensduur van je zwembad verlengt en onderhoudskosten verlaagt.