Waterglas injectie: Wat werkt het beste tegen optrekkend vocht?

Waterglas injectie, je hoort het steeds vaker. Het is een mogelijke oplossing tegen die vervelende vochtplekken of schimmels op de begane grond of in de kelder. Maar wat is nou de beste oplossing: muren injecteren of muren impregneren? Wij leggen het je uit van A tot Z.

Last van optrekkend vocht? Je bent niet de enige

Veel Nederlanders hebben last van vochtproblemen. Het komt vooral voor bij oude woningen, maar ook bij nieuwe woningen is het mogelijk. Nederland ligt laag en dat betekent dat het grondwater op veel plekken hoog staat. Veel kelders liggen onder het niveau van het grondwater.

Dat grondwater kan in je vloeren en wanden trekken. We noemen dit optrekkend vocht. Het staat ook wel bekend als opstijgend vocht of doorslaand vocht. In het geval van een slecht werkende waterkering is het dus vragen om vochtproblemen en toekomstige lekkages.


Beton impregneren toegepast in ruwbouw
Steeds vaker wordt Permacon in ruwbouw toegepast

De gevolgen van optrekkend vocht

Door opstijgend vocht kan verf, behang en pleisterwerk loskomen. Daarnaast krijg je schimmelplekken en vochtplekken op de ondergrond. Er is dus sprake van een aantasting van de muurafwerking. Dat is niet fraai om te zien, maar dit is misschien nog wel het minst belangrijke probleem.

Optrekkend vocht kan namelijk ook zorgen voor gezondheidsproblemen. Het vocht zorgt voor een muffe geur in huis en de combinatie van schimmels met een hoge luchtvochtigheid is niet goed voor je luchtwegen. Bij langdurige blootstelling kunnen vochtproblemen dus leiden tot gezondheidsproblemen.

Ook voor je woning kan een vochtprobleem grotere gevolgen hebben. Het vocht maakt muren en vloeren broos. Uiteindelijk kan beton of cement gaan verpulveren. Bij vriesweer zet het vocht bovendien uit. Dat kan bakstenen laten barsten. Soms zorgt het zelfs voor onherstelbare schade.

Verschillende factoren maken optrekkend vocht dus een groot probleem:

  • Het tast de muurafwerking aan.
  • Het is slecht voor de gezondheid.
  • Het tast de constructie van het huis aan.

Drie opties: van injecteren lekkage tot impregneren

Hoog tijd dus om dat vochtprobleem aan te pakken. Hoe? Dat is aan jou. Je kunt een gespecialiseerde vochtbestrijder inschakelen, maar het is ook goed mogelijk om te doe het zelven. Daarnaast heb je de keuze tussen het impregneren of injecteren van muren.

We nemen drie scenario’s met je door om je te helpen de beste keuze te maken. Optie 1 is het laten injecteren van muren door een gespecialiseerde vochtbestrijder. Optie 2 is zelf muren injecteren tegen vocht. Optie 3 is zelf muren impregneren. Onze aanrader is optie 3!

De dure optie: Een vochtbestrijder inschakelen

Gespecialiseerde vochtbestrijders hebben ervaring met muren injecteren. Je vertrouwt erop dat ze de juiste diagnose stellen, met de juiste producten aan de slag gaan en voor een correcte uitvoering van het werk zorgen. Dat maakt een professionele vochtbestrijder een voor de hand liggende keuze.

Muren injecteren tegen vocht gaat volgens het onderstaande stappenplan:

  • Het boren van gaten in de muren.
  • Constructieve injecties van een vochtwerend middel.
  • Het dichten van de boorgaten.

Laten we het complete proces eens in meer detail doornemen. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je er nog wel een aantal vragen bij hebt.

Stap 1: Gaten boren in de muren

In de desbetreffende muren boort men gaten over de volledige lengte. Die boorgaten moeten zich zo’n 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas bevinden met een afstand van zo’n 10 tot 15 centimeter tussen de gaten. De afstand kan variëren op basis van het vochtwerend middel en de samenstelling van de muur.

Stap 2: Het vochtwerende middel injecteren

In de boorgaten plaatst men speciale buisjes. De vochtwerende middelen worden hier tot een bepaalde diepte in vloeibare vorm in gespoten. De vochtwerende producten worden opgenomen door het metselwerk en vervolgens zet het uit, wat een waterremmende laag vormt om voortaan indringing van vocht te voorkomen.

Stap 3: De boorgaten weer dichten

Uiteraard moeten de gaten ook weer dicht. Dit dient te gebeuren met waterdichte mortel. Vervolgens is het zaak om de buitenmuur of binnenmuur te schilderen. Het oog wil natuurlijk ook wat. Het schilderen dient te gebeuren met een dampdoorlatende verf.

Prijs: Muren laten injecteren

Gespecialiseerde vochtbestrijders werken natuurlijk niet gratis. Gemiddeld start de prijs bij 100 euro per lopende meter. Deze vorm van vochtbestrijding is dus niet goedkoop. Een keldermuur injecteren is niet goedkoop en het is niet ongewoon dat de kosten oplopen tot 30.000 euro of zelfs 40.000 euro.

Zwembad gemaakt met waterdicht beton.
Voor zwembaden is waterdicht beton uitstekend geschikt

De lastige optie: Zelf de muren injecteren tegen vocht

De kosten van gespecialiseerde vochtbestrijding schrikken veel mensen af. Dan is doe het zelven een beter betaalbare optie. Bij zelf muren injecteren, of het nu gaat om een binnenmuur injecteren of een buitenmuur injecteren, komt echter wel het een en ander kijken.

Stap 1: Het benodigd materiaal verzamelen

Als je gaat doe het zelven, heb je uiteraard wel het juiste gereedschap nodig. Misschien heb je het al in huis of kun je het van iemand lenen. Zo niet, dan is het nodig om deze materialen aan te schaffen. Ga dan niet voor de goedkoopste producten, maar kies voor kwalitatieve producten.

Voor een muur injecteren heb je het volgende nodig:

  • Een vochtwerend middel
  • Een boormachine
  • Een stofzuiger
  • Injectiebuisjes
  • Een trechter of spuit
  • Waterdichte mortel
  • Beschermfolie

Stap 2: De werkzaamheden uitvoeren

Heb je alles in huis? Dan is het tijd om het complete proces van de professionele vochtbestrijder hierboven uit te voeren. Een tip is om voorafgaand aan het injecteren beschermfolie op de vloer te leggen. Zo voorkom je dat je de vloer besmeurt als je per ongeluk morst met het vochtwerend middel.

De stofzuiger gebruik je om het stof te verwijderen na het boren van de gaten. Afhankelijk van je vochtwerende product heb je een kitspuit, een speciaal kitpistool of een trechter nodig om het middel in de injectiebuisjes te stoppen.

Laat na de werkzaamheden de muur volledig uitdrogen. Net behandelde muren kun je nog geen verf op smeren. Het wachten kan best een tijdje duren. Als stelregel dien je de muurdikte door twee te delen. Een muur van 10 centimeter moet dus 5 maanden drogen!

Prijs: Zelf muren injecteren

Als je al het benodigde materiaal al in huis hebt, valt de prijs van zelf muren injecteren enigszins mee. Maar als je alles nog moet kopen, kan het tegenvallen. Een standaard boormachine, een standaard kitspuit en een pak waterdichte mortel kosten al gauw 100 euro.

Daarnaast kan de prijs van het injecteermiddel behoorlijk oplopen. Voor een koker van 600 milliliter betaal je minstens 40 euro. Bij een flinke kelder heb je heel wat kokers nodig. Het wordt al helemaal een dure grap als je per ongeluk een fout maakt. Dan moet je alsnog een professional inschakelen. Daarnaast heb je voor het injecteren van waterglas ook een bepaalde techniek nodig, die je mist als je het zelf gaat doen.

De slimme optie: Zelf de muren impregneren tegen vocht

Een waterglas injectie is niet de enige manier om muren op een effectieve manier te beschermen tegen vocht. Het is ook mogelijk om de muren te impregneren. Dit is een eenvoudige methode, waar je een stuk minder gereedschap bij nodig hebt. Het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Stap 1: Alles droog maken

Als je muren of vloeren gaat injecteren of impregneren, is het belangrijk om deze eerst droog te maken. Je kunt dit eenvoudig doen door een luchtontvochtiger op te stellen in de desbetreffende ruimte. Het is mogelijk om zo’n ontvochtiger te huren bij een bouwmarkt.

Houd er wel rekening mee dat deze stap enige tijd kan kosten. Het is mogelijk dat de ontvochtiger bijvoorbeeld een week moet draaien. Het is de bedoeling om de muren en vloerplaat tot een diepte van 2 centimeter droog te krijgen.

Stap 2: Gaten, voegen en naden dichten

Zitten er lekke voegen of naden in de te behandelen muren? Denk hierbij aan kimnaden, dilitatievoegen en doorvoergaten. Met een goede afdichtingskit van de bouwmarkt maak je alles gemakkelijk dicht. Qua merken raden we Bison, Zwaluw of Shell aan.

Gaten en scheuren werk je weg met betonmortel. Ook dat kun je bij je lokale bouwmarkt krijgen. Hierna is het tijd om de muren of vloeren te impregneren.

Stap 3: De wanden en vloeren impregneren

Voor het impregneren heb je een geschikt impregneermiddel nodig. Onze aanrader is Permacon. Dit is een kleurloze, niet-giftige vloeistof op waterbasis. Ook als je geen ervaring hebt als doe het zelver is het geen probleem om dit aan te brengen.

Voor grote oppervlakken vernevel je de vloeistof met een lage drukspuit, verfspuit of handsprayer. Voor kleinere klusjes volstaat een kwastje. De vloeistof dringt het bouwmateriaal in en zorgt vervolgens voor een volledig waterdichte coating door een speciale gel. Deze gel vult alle holle ruimtes en het hele capillaire poriënsysteem van het beton.

Permacon is geschikt voor beton, baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, pleisterwerk en terracotta. Met Permacon krijgen optrekkend vocht, betonrot en schimmels geen kans meer. Het is ook nog eens overschilderbaar met elke soort finish.

Prijs: Zelf muren impregneren

Met onze handige calculator bereken je zelf hoeveel Permacon je nodig hebt. Wij adviseren tweemaal verneveling met Permacon met een minimum van 6 tot 8 uur wachttijd tussen de twee vernevelingen. Zo krijg je dus meerdere lagen van bescherming.

Eén verneveling dekt ongeveer 8 vierkante meter. Tweemaal vernevelen zorgt voor een gemiddelde dekking: 1 liter per 4 vierkante meter. De calculator houdt hier rekening mee. Hierna hoeft de behandeling niet herhaald te worden. De bescherming is permanent.

Permacon: De oplossing voor gewone Nederlanders

Waar ga jij voor: muren laten injecteren, zelf muren injecteren of toch gewoon muren impregneren? Wij weten het wel. Zelf muren impregneren is gemakkelijk, niet duur en zorgt voor een langdurige waterdichtheid. Je bespaart hiermee veel tijd en geld. Vele Nederlanders gingen je al voor.

Muren impregneren met Permacon is de beste aanpak voor de gemiddelde kelder en voor gemiddelde prijzen. Wil je Permacon bestellen? Wij versturen binnen 24 uur en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Bij vragen kun je ook altijd contact op nemen met onze servicedesk via 085 060 1062.

Reken af met je vochtprobleem en geniet van een waterdicht en fris huis!