Waterdichte betonvloer met vloerverwarming

permacon waterdicht beton met vloerverwarming

Als u een nieuwe keukenvloer of badkamervloer gaat leggen, zult u die vloer wellicht willen betegelen. Niet onlogisch, want tegels zijn een prachtige manier om een vloer te verfraaien en natuurlijk bij uitstek geschikt voor natte ruimtes. Want met tegels heeft u een vloer die van nature waterdicht is. Van bovenaf tenminste, want u zult nog steeds moeten voorkomen dat er geen vocht uit de grond omhoog uw vloer intrekt.

In deze blog kijken we kort naar de mogelijkheden van een tegelvloer en met name hoe u die kunt combineren met vloerverwarming, want daar is een tegelvloer uitstekend geschikt voor. Tenslotte besteden we aandacht aan de vraag hoe u kunt voorkomen dat optrekkend vocht uw mooie badkamer- of keukenvloer kan aantasten.

Keuze van uw vloertegels

De belangrijkste keuze voor uw tegelvloer is natuurlijk het type tegels. U heeft de keuze uit keramische tegels of natuursteen. Keramische tegels zijn gebakken en hebben daarna nog een coating gekregen. Dit maakt ze perfect waterdicht, en u hoeft er alleen maar op te letten dat de voegen en de naden en plaatsen waar putjes of andere uitsparingen zijn aangebracht ook voldoende waterdicht zijn.

Permacon

Zeer economisch: afhankelijk van de porositeit gemiddeld
1 liter is voldoende voor 8 m².
Beschikbaar in 1 / 2,5 / 5/10/25 liter.

Anders is het bij natuursteen. Dat is bij veel mensen populair vanwege de prachtige uitstraling en de schitterende kleurcombinaties, maar u moet iets beter oppassen dat ze voldoende waterafstotend zijn. Natuurstenen tegels zijn van nature veel poreuzer en laten dus sneller vocht door. Let er dus op dat uw tegels een behandeling tegen intrekkend vocht hebben gehad.

Permacon maakt beton waterdicht en is veilig voor een vloerverwarming.
betonvloer waterdicht maken met Permacon. Zo voorkomt u dat optrekkend vocht geen kans heeft en de vloerverwarming geen schade toekomt.

Vloerverwarming onder uw tegels

Onder uw tegelvloer kan uitstekend vloerverwarming worden gelegd. Dat geeft niet alleen een behaaglijke warmte, maar is ook nog eens energiezuiniger. De warmte wordt veel effectiever geleverd in vergelijking met radiatoren boven de grond. De warme lucht van een radiator heeft de neiging al op te stijgen richting plafond voor uw lichaam erdoor is verwarmd.

Ruwweg zijn er twee vormen van vloerverwarming. Vloerverwarming die wordt aangesloten op de centrale verwarming of elektrische vloerverwarming. Bij de traditionele vloerverwarming met waterleidingen moet een keuze worden gemaakt hoe die onder de tegelvloer wordt gelegd. Daar zijn verschillende manieren voor. Als ook de cementen of betonnen ondervloer nog moet worden gelegd kunnen de leidingen daar direct in worden verwerkt. Is er al een bestaande vloer dan kunnen er gleuven worden gefreesd waarin de leidingen komen te liggen, maar ook zijn er oplossingen met bijvoorbeeld draadmatten of noppenplaten mogelijk. Belangrijk is vooral het leg patroon, want voorkomen moet worden dat op één plek van de vloer veel warmwaterleidingen bij elkaar liggen en een ander deel juist kouder blijft. Een veel gehanteerd patroon is het slakkenhuis-patroon waarbij over het gehele oppervlak de warme aanvoer- en de koelere afvoerleidingen elkaar afwisselen.

Ook voor elektrische vloerverwarming zijn verschillende systemen beschikbaar. Sommigen hebben dikkere kabels waarbij een soortgelijke aanpak wordt gehanteerd als bij de watergevoerde systemen. Maar er zijn ook systemen met dunne matten, waarop daarna rechtstreeks de tegelvloer kan worden gelegd.

Permacon houd beton droog en stopt optrekkend vocht.
Met een Permacon behandeling bent u ervan verzekert dat uw vloerverwarming vanonder in ieder geval droog blijft.

Een waterdichte ondervloer

U wilt voorkomen dat er water tussen de tegelvloer en de dekvloer terechtkomt, en ook de dekvloer zelf en de leidingen van de vloerverwarming wilt u niet vochtig laten worden. Dan is het niet alleen belangrijk dat de tegelvloer goed waterdicht is, maar ook dat uw ondervloer waterdicht is gemaakt en geen optrekkend vocht doorlaat.

Daar zijn twee methodes voor. Als u een nieuwe betonnen ondervloer stort, kunt u er direct voor zorgen dat het beton waterdicht wordt gemaakt. Door bij het mixen van het beton geen water te gebruiken maar Cementmix, maakt u het beton direct al waterdicht en kan het geen water opzuigen.

Als de ondervloer al aanwezig is, kan deze worden behandeld om te voorkomen dat vocht door de vloer omhoog komt(optrekken vocht). Permacon maakt funderingen en ondervloeren volledig waterdicht en stopt het optrekkend vocht. Permacon werkt zowel bij oud als nieuw beton, maar ook bij baksteen, natuursteen en terracotta. Ook bij kalkzandsteen en gips wordt optrekkend vocht gestopt. Permacon is milieuvriendelijk en een duurzame remedie tegen optrekkend vocht. Het kleurloze product op waterbasis kan met lagedrukspuit worden opgebracht en kleinere oppervlakken zelfs met een kwast of een sponsje. Veel plezier met uw nieuwe tegelvloer.