Kleurstof voor beton
In deze blog geven wij uitleg hoe men eenvoudig gekleurd beton, cement en mortel waterdicht kan krijgen. Ecoform Europe verkoopt zelf geen kleurstoffen voor cement, wel producten voor het waterdicht maken van cement en beton.
Eenvoudig gekleurd beton, cement en mortel maken
Gekleurd cement maken, kan dat? Of gekleurd beton? Jazeker, daar zijn prima oplossingen voor waarmee men iedere gewenste kleur cement of beton kan mixen. Hoe dat werkt, leest u hier.
En het mooiste is dat we het gekleurde beton of cement ook prima waterdicht kunnen maken. Gekleurd en waterdicht beton levert prachtige mogelijkheden op voor uw huis, interieur en tuin.
De standaardkleur van beton, cement en mortel
Cement is standaard grijs. Cementgrijs zelfs een standaardkleur in het bekende RAL-kleurensysteem (RAL 7033 Cementgrijs, Cement grey of cementgrau).
Maar wat bedoelen we eigenlijk met ‘cement’? Want die term schept nogal eens verwarring. Regelmatig hoor je dat bakstenen met cement worden gemetseld terwijl dat feitelijk niet klopt. Voor metselen wordt metselspecie gebruikt en die specie bevat inderdaad cement maar ook metselzand (in de verhouding 1:3) dat wordt aangemaakt met water.
Ook beton bestaat uit cement, met daaraan zand en grind toegevoegd (in de verhouding 1:2:3), en uiteraard ook water. Cement is in beide mortelsoorten het bindmiddel en zorgt voor de kenmerkende grijze tint. Overigens bestaat er ook wit cement dat wordt geproduceerd door ijzervrije grondstoffen toe te passen en het product langer te malen. De meest gangbare kleur van metselspecie en beton is echter de welbekende grauwgrijze kleur.
Wit of gekleurd cement of beton
Witgekleurd cement of beton wordt regelmatig toegepast – al is het duurder dan grijs – om esthetische redenen. Waar de grijze cement- of betonkleur een bouwsel van nature grauw en minder mooi maakt, geeft wit een veel mooiere uitstraling. Omdat beton en cement tegenwoordig steeds minder worden ‘afgedekt’ en een prominentere rol krijgen in de architectuur, het interieur en de tuin, is zo’n frisse witte kleur natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar als we echt volop gebruik willen maken van de fraaie structuur van beton en metselwerk, willen we ook andere kleuren cement gebruiken. En dat kan nu gelukkig.
Hoe maak je gekleurd beton en metselspecie?
Zoals gezegd, wordt mortel voor beton of metselspecie gemaakt door cement te mixen met zand en eventueel grind in bepaalde verhoudingen. We kunnen niet – of heel moeilijk – door het toevoegen van de juiste soorten zand en stenen de kleur veranderen.
Met grijs of wit hebben we de mogelijkheden wel ongeveer gehad. Maar er is gelukkig ook nog kleurstof. Er zijn verschillende soorten cementkleurstof, zoals Weber cementkleurstof en SikaCim Color. Door het toevoegen van deze kleurstoffen aan de mortel, kunnen we cement en beton vrijwel iedere kleur geven die we willen. Dankzij cementkleurstof krijgen we kleurvaste metselspecie en beton.
Het toevoegen van cementkleurstof van o.a. Sakrete Mortelkleurstof gaat heel eenvoudig. Eerst worden de gewone droge stoffen van de mortel gemengd (cement, zand en eventueel grind). Ook kunt u natuurlijk kant en klare zakken mortel kopen. Voeg vervolgens tussen de 2 en maximaal 5 procent van het oorspronkelijke mortelgewicht aan kleurstof toe. Gebruik niet meer dan dat percentage. Mortel ontleent zijn sterkte en bindingskracht aan de oorspronkelijke samenstelling en wordt zwakker als we te veel vulstoffen (zoals kleurstof) toevoegen.
Overigens is er ook kant en klare mortel verkrijgbaar waaraan al cementkleurstof is toegevoegd. De gekleurde mortel wordt met water aangemaakt en kan dan worden gebruikt voor alle mogelijke toepassingen. Van gekleurd metselwerk, voegwerk en betonnen muren tot kleurrijke dekvloeren, tuinobjecten en pleisterlagen.
Hoe maak je de juiste kleur beton of specie?
Dit is het meest lastige aspect. Bij de productie van mortel ontstaan van nature al allerlei natuurlijke kleurverschillen door de grondstoffen. Ook de wijze waarop diezelfde mortel wordt verwerkt, de gebruikte bekisting en omstandigheden tijdens het drogen en verharden, hebben invloed op de definitieve kleur.
Het is dan ook niet mogelijk om de kleur van het beton of cement perfect te voorspellen. De gebruikte kleurstoffen zijn uiteraard wel nauwkeurig gespecificeerd (en in zeer veel varianten beschikbaar) maar de uiteindelijke cement- of betonkleur hangt af van bovenstaande factoren.
Het werken met kleurstof vraagt dus om wat experimenteren. U kunt bijvoorbeeld een aantal proefbakjes maken met verschillende percentages kleurstof om de juiste hoeveelheid te bepalen voor uw specifieke toepassing.
Zorg wel dat u de gekozen samenstelling noteert. Of in één keer voldoende mortel aanmaakt om latere kleurverschillen te voorkomen. Overigens is het voor mooie heldere kleuren soms raadzaam om niet met standaard grijs cement te werken, maar met wit cement. Op die witte basis komen de cementkleuren het meest helder uit.
Je kunt beton toch ook schilderen?
Jazeker, er is betonverf waarmee u grijs beton of cement in een andere kleur kunt schilderen. Maar terwijl kleurstof het beton door en door kleurt – en die kleur er ook niet meer uitgaat – is bij betonverf slechts sprake van een geschilderd oppervlak. Dat slijt, beschadigt of verkleurt en moet na verloop van tijd weer opnieuw worden behandeld. Het effect is minder fraai dan bij het gebruik van kleurstoffen. Bij bestaand beton of metselwerk is verf uiteraard wel de enige optie. Het is geen probleem om over een betonvloer behandeld met Permacon te coaten of een ander soort finish te geven.
Is mijn gekleurde cement of beton waterdicht?
Niet zondermeer. Evenals gewone mortel is ook cement of beton met een kleurstof niet automatisch waterdicht. Het materiaal is poreus en kan water opzuigen. Omdat we de kleurstof echter toevoegen bij het bereiden van de specie of het beton, kunnen we tegelijkertijd de mortel prima waterdicht maken.
Ecoform Europe levert namelijk Cementmix waarmee zowel metselspecie als beton volledig waterdicht worden gemaakt. Door het water bij het mixproces te vervangen door eenzelfde hoeveelheid vloeibare Cementmix ontstaat waterdicht beton. Op diezelfde manier kunnen we waterdicht gekleurd beton of metselspecie maken. In dat geval mengen we allereerst de gewenste hoeveelheid kleurstof door de mortel. Waarna de droge, gekleurde mortel gebruiksklaar wordt gemaakt met behulp van Cementmix. Het gekleurde beton of metselspecie is na verwerking en uitharding volledig waterdicht.