Eikenhouten meubelen impregneren
Eikenhout. Voor veel mensen het mooiste hout dat er is. Of het nu om eiken vloerdelen gaat, om een eikenhouten deur of eiken meubels, dit mooie hout geeft de objecten net wat meer uitstraling. Dat geldt uiteraard ook voor het gebruik van eikenhout in uw eigen tuin. Eikenhouten tuinmeubelen geven uw tuin karakter.
In deze blog gaan we verder in op de mogelijkheden om als doe-het-zelver zelf eikenhouten tuinmeubels te maken. Maar eerst kijken we even welke soorten eikenhout er eigenlijk zijn. Ook besteden we uiteraard aandacht aan de bescherming van uw waardevolle zelfgemaakte tuinmeubelen.
Eigenschappen van eikenhout
Eikenhout is voor veel mensen dé houtsoort. Het is harder en sterker dan veel andere houtsoorten maar voor de doe-het-zelver toch fijn hout om mee te werken. Het is niet alleen prettig hout om te bewerken, maar kan ook goed worden afgewerkt en beschermd.
U heeft de keuze uit veel verschillende eikensoorten. De belangrijkste zijn:
- Europees eikenhout: Europees eiken kennen we allemaal want het is het traditionele, klassiek blanke eikenhout dat wordt gebruikt voor onder andere meubels. Het is echter schaars en daarmee relatief duur, reden waarom steeds vaker andere hardhout soorten worden toegepast. Overigens is Europees eiken niet één soort. Er zijn soorten als het harde en wat donkerder Franse eiken, maar ook het veel zeldzamere Slavonische eiken.
- Amerikaans eiken: Vaak als er sprake is van eikenhout dat duidelijk lichter van kleur is of juist bijna rood of roze, betreft dit Amerikaanse eikensoorten. In dit verband wordt meestal gesproken over het zogeheten Amerikaans wit eiken of Amerikaans rood eiken.
- Japans eiken: Tenslotte is ook Japans eiken erg geliefd. Dat is wat fijner en lichter van structuur.
Daarnaast kunt u in de handel nog het zogenaamde donker eikenhout tegenkomen. Dat is geen aparte houtsoort, maar hout dat is behandeld met ammonia en daardoor een donkerder kleur heeft gekregen.
Doe-het-zelf eikenhouten tuinmeubelen maken
Eikenhout is natuurlijk een ideaal product om zelf mee aan de slag te gaan in de tuin. Het wordt gebruikt voor grotere constructies zoals carports, tuinhekken, schuurtjes en terrassen. Maar voor veel doe-het-zelvers is het ook bij uitstek de geschikte houtsoort om tuinmeubelen met een eigen karakter te maken. Wat dacht u van zo’n leuke picknickbank waar je met meerdere mensen gezellig bij elkaar kunt zitten op een mooie zomerdag? En die je bovendien als één geheel relatief eenvoudig naar een andere plek in de tuin kunt verplaatsen. Of zo’n leuke houten bank die om een boom heen wordt gebouwd? Met het juiste gereedschap en goede kwaliteit eikenhout een leuke en haalbare klus voor iedere enthousiaste doe-het-zelver.
Uw eikenhouten tuinmeubels beschermen
Moet ik mijn eikenhouten meubelen buiten eigenlijk beschermen? We krijgen de vraag vaak en dat is begrijpelijk want niemand wil dat z’n mooie zelfbouw tuinmeubels na een jaar al staan weg te rotten. Nu valt dat met eiken gelukkig mee. Eikenhout is qua duurzaamheid vergelijkbaar met tropisch hardhout en gaat ook zonder behandeling lang mee. Maar het materiaal verweert natuurlijk wel onder invloed van de weersomstandigheden en wordt daar niet mooier van. Als u die mooie authentieke eikenkleur wilt behouden en ook verder wilt voorkomen dat het eikenhout toch langzamerhand wordt aangetast door weer en wind, dan is het goed om uw eikenhout te beschermen.
Bescherm eikenhout met Woodcon
Een prima en milieuvriendelijk middel daarvoor is Woodcon. Woodcon werkt anders dan de geijkte lakken en coatings. Die vormen namelijk wel een laag óp het eikenhout, maar niet binnenín het hout. Die lagen laten uiteindelijk weer los, gaan bladderen en vocht kan weer binnendringen. Woodcon vormt daarentegen een beschermingslaag op en in het hout. Het vormt een ondoordringbare laag op de vezels van het hout en beschermt uw eikenhout volledig terwijl de natuurlijke look en feel van het eiken bewaard blijft. Met Woodcon zien uw meubels eruit alsof ze van onbehandeld hout zijn gemaakt. Met één verschil: Ze blijven prachtig, jaar in jaar uit.