Douglas hout impregneren: jij kan dit zelf eenvoudig
In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je wil weten over douglas hout behandelen. Douglas hout behandelen kan op verschillende manieren zoals beitsen of verven. En dat niet alleen! We bespreken namelijk ook wat voor soort hout dit precies is en ook wat de voordelen zijn van deze populaire houtsoort.
Wat is douglas hout?
Douglas hout wordt steeds populairder. Maar wat is het? Deze zachte houtsoort heeft van nature een oranje kleur. Onder invloed van het weer kan dit vergrijzen. Ook is Douglas in verschillende soorten kleuren verkrijgbaar. Douglas hout komt van de Douglasspar uit het Duitse zwarte woud.
Van origine komt de spar uit Noord-Amerika, maar het is ook aangeplant in Europa. Dit ten bate van de houtproductie. Zo heeft geïmpregneerd Douglas hout een donkere kleur. Je kan de houtsoort krijgen in het zwart, wit en zelfs grijs. De opties zijn dus eindeloos!
Hier groeien de bomen zeer langzaam, waardoor het hout van betere kwaliteit is. In ons buurland en in Oostenrijk wordt de houtsoort al jarenlang gebruikt voor bijvoorbeeld schuttingen. Maar dat niet alleen: ook voor overkappingen, veranda’s, tuinmeubelen, tuinhuisjes en houtbouw.
Douglas hout kent de volgende eigenschappen:
Hoe lang gaat onbehandeld Douglas hout mee?
Duurzaamheid Douglas onbehandeld is zeer goed. Het is een zeer duurzame houtsoort. Mede daarom is het dus ook zo populair. De levensduur van het hout is ongeveer 15 jaar. Behoorlijk lang, wat het dus ook direct één van de meest duurzame soorten hout maakt. De Douglas spar valt onder klasse 3-4.
Het is een goed alternatief voor andere houtsoorten zoals eikenhout en grenenhout. Zoals eerder gezegd kan het hout door de weersinvloeden veranderen van kleur. Zeker in de volle zon kan de hout kleur behoorlijk veranderen. Je kunt douglas hout vergrijzen, dat kan zeker mooi zijn.
Gelukkig kan je dit voorkomen door het hout te behandelen met speciale olie tegen UV licht. De kleur van het hout blijft dan nagenoeg hetzelfde. Overigens is geïmpregneerd Douglas hout extra duurzaam. Impregneer hout dus eigenlijk bij voorkeur.
Douglas hout behandelen
Je kan Douglas hout impregneren. Het hout is makkelijk te zagen of schaven. Jij kan dit dus ook zelf doen! Wil je het hout bevestigen? Dan kan je het beste RVS materiaal gebruiken. Waarom?
Wij leggen het uit. Er zit looizuur in het hout. Wanneer looizuur in aanraking komt met metaal kunnen er behoorlijk lelijke vlekken ontstaan op het hout. En je wil wel dat het hout de natuurlijke uitstraling behoudt. Het behandelen van douglas hout vergt dus wel wat voorbereiding.
Wat misschien sowieso leuk om te lezen is, we hebben een blog geschreven: hout impregneren tegen vocht doe je zo!
Douglas hout behandelen met Woodcon
Douglas hout kan je goed behandelen met onze Woodcon. Hiermee maak je het hout volledig waterdicht! En dat niet alleen, het ziet er ook erg glanzend uit en beschermt tegen uv straling. Woodcon kan gebruikt worden op iedere houtsoort, en dus ook op douglas.
Je moet bijvoorbeeld onbehandeld vurenhout beitsen, dat hoeft zeker niet standaard met douglas hout.
Het is naast waterafstotend ook vuilafstotend en heeft geen glans of wetlook. Het droogt kleurloos op. Haast alsof het er niet zit! Verder voorkom je hiermee ook houtzwam, algen en mosgroei. Je geniet optimaal van je douglas hout.
Met één liter Woodcon kan je ongeveer 8 m2 bedekken. Dit is wel afhankelijk van de poreusiteit. Het enige wat je nodig hebt voor het aanbrengen is een spons, kwastje of lagedrukspuit.
Douglas hout beitsen
Douglas hout beitsen kan je ook prima zelf doen. Het enige waar je écht goed op moet letten is dat je het hout van tevoren licht opschuurt. Doe je dat niet, dan wordt het eindresultaat een stuk minder mooi.
Maar waarom moet je dan eigenlijk beitsen? Nou, je beschermt het hout op die manier het hout en daarmee kun je ook de levensduur verlengen. Wanneer je het hout niet beitst kan het na verloop van tijd van mindere kwaliteit worden. Ook blijft de natuurlijke uitstraling met beitsen in tact.
De nerven zijn dan goed zichtbaar, en dat is natuurlijk iets dat het hout karakter geeft. Beits is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Je kan de look van het hout dus precies naar eigen voorkeur bepalen! Uiteraard kan je ook kiezen voor transparante beits.
Wanneer je gewenste kleur bijvoorbeeld zwart is gebruik je zwarte beits. Douglas hout zwart beitsen is ook erg populair. Het advies is om douglas hout iedere 6 tot 8 jaar te beitsen. Op die manier heeft het hout de langste levensduur. Hiervoor is standaard beits meer dan prima.
Douglas hout verven
Douglas hout kan ook geverfd worden. De originele kleur is oranje. Maar wanneer je dit niet mooi vindt kan een andere kleur dan de originele kleur ook. Douglas hout verven is ook de meest duurzame optie.
Het is hierbij van belang dat je kiest voor een dekkende verf. Standaard verf heeft sneller de neiging om te gaan bladderen. Zeker door uv licht van de zon. Je kan kiezen voor iedere kleur die je wil. Wanneer je zat bent van de huidige kleur kan je het hout ook weer oververven.
Er zijn een aantal dingen om goed rekening mee te houden wanneer je douglas hout in de verf gaat zetten. Net zoals bij beitsen moet het hout eerst opgeschuurd worden. Hierdoor kan de verf beter hechten.
Wil je douglas hout schilderen met mooi weer? Dit moeten wij je helaas afraden. Wanneer de zon fel schijnt droogt de verf te snel. Met als gevolg dat de verf niet gelijkmatig aangebracht kan worden. En dat niet alleen: er kunnen ook blaasjes ontstaan.
Douglas hout schilderen vergt dus weinig werk, als je het maar niet in de zon doet. Geverfd douglas hout moet iedere 10 jaar worden voorzien van een nieuwe lak verf.
Douglas hout behandelen met olie
Douglas hout kan je ook behandelen met lijnolie. Deze douglas hout olie aanbrengen kan al in een paar stappen. Daarom leggen wij je hieronder stap voor stap uit hoe je dit het beste aan kan pakken:
- Breng de eerste laag olie aan met 20% terpentine. Bij douglas hout impregneren is het belangrijk dat je ook terpentine gebruikt. Hierdoor kan de olie namelijk dieper doordringen in het hout.
- Breng vervolgens een tweede laag aan, ditmaal met alleen lijnolie
- Geef het hout minstens 24 uur de tijd om te drogen
Onbehandeld douglas hout is erg gevoelig voor de verschillende weersinvloeden in Nederland. Door douglas hout te behandelen verleng je de levensduur. Ook voorkom je dan vergrijsd hout. Douglas verkleurt namelijk naar grijs wanneer het onbehandeld blijft.
Er zijn twee soorten lijnolie om het hout mee te behandelen: lijnolie en gekookte lijnolie. Gekookte olie heeft een snellere droogtijd. Met 1 liter lijnolie kan je ongeveer 15 vierkante meter aan douglas hout behandelen.
Kan douglas hout wel buiten gebruikt worden?
Eerder hebben we besproken dat douglas hout goed beschermd moet zijn tegen de verschillende weersinvloeden in Nederland. Anders kan je last krijgen van houtrot en schimmels. En dat niet alleen, want na verloop van tijd vergrijst douglas zonder behandeling.
En dat is natuurlijk zonde. Wanneer je douglas hout goed bewerkt kan dit gelukkig prima buiten gebruikt worden. Het hout is hard en daardoor erg sterk. Onbehandeld gaat het zelfs 10 tot 15 jaar mee. Gebruik je het hout voor bijvoorbeeld een schutting?
Dan is het belangrijk dat het hout minstens 15 centimeter boven de grond staat. Wanneer het hout contact heeft met de grond kan het vocht erin trekken. En dat zorgt dan weer voor schimmels en houtrot. Gebruik betonblokken om dit te voorkomen.
Douglas hout voor tuinmeubelen
Douglas hout is perfect voor het maken van tuinmeubelen. Eigenlijk is vrijwel alles hierin mogelijk. Een greep uit de meubels die je kan maken met douglas hout:
- tuintafels
- bijzettafels
- krukjes
- bankjes
- loungebanken
- stoelen
Doordat douglas hout zo sterk is kan je hier enorm veel verschillende meubels mee maken. Ook is de levensduur van het hout natuurlijk behoorlijk lang. Hierdoor kan jij zo 15 jaar genieten van je nieuwe loungebank bijvoorbeeld.
Ontgrijzen van Douglas hout
Douglas hout kan na verloop van tijd vergrijzen. Dit kan je voorkomen door het goed te behandelen. Heb je het hout niet behandeld en is het al vergrijsd? Dan kan je hier gelukkig nog het één en ander aan doen.
We waarschuwen wel alvast: dit is best wat werk. Je kan het hout heel erg hard en veel schuren om zo de bovenste laag te verwijderen. Maar daar ben je dan wel een tijdje zoet mee. En daarnaast is het ook erg zwaar.
Gelukkig zijn er ook andere manieren om het douglas hout te ontgrijzen. Hiervoor heb je dan producten nodig uit de winkel. Dit kost je gelijk een stuk minder tijd én energie. Hieronder geven we een kort stappenplan om douglas hout te ontgrijzen.
- Maak de oppervlakte schoon met een natte doek
- Check of het hout goed nat is
- Breng het ongrijzingsproduct aan (dit is meestal een gel of spray)
- Laat dit minstens 10 tot 20 minuten inwerken
- Schrob vervolgens het douglas hout schoon
- Geef het hout de kans om te drogen (minstens 24 uur)
- Breng vervolgens olie of beits aan om vergrijzen in de toekomst te voorkomen
Conclusie over douglas hout impregneren
Hopelijk heb je gemerkt dat het impregneren van douglas hout niet moeilijk hoeft te zijn. Je kunt allerlei soorten hout impregneren met Woodcon en daarna heb je geen last meer van water of vuil in je bestrating.
Wij wensen je veel succes met het klaren van de klus. Mocht je er niet uit komen of toch nog vragen hebben over het assortiment van Ecoform Europe, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!
Ben je nog benieuwd naar andere toepassingen van Woodcon? Lees dan meer over bijvoorbeeld steigerhout behandelen, of een handleiding hoe je een houten schutting kunt impregneren.
Wil je Woodcon bestellen? Het is binnen 24 uur verstuurd en je kunt direct zelf ermee aan de slag. Twijfel je nog? Waarom bel je dan niet even met onze kundige servicedesk? Wij zijn te bereiken via 085 060 1062.
Wat is de beste behandeling voor Douglas hout?
De beste behandeling voor Douglas hout is een transparante laag die je aanbrengt zodat het vuil en water geweerd kunnen worden. Dit kun je zelf doen met een product als Woodcon.
Is douglas hout geimpregneerd?
Douglas hout is van zichzelf niet geimpregneerd. Het kan zowel behandeld als onbehandeld worden toegepast. Als je het wilt beschermen, kun je het behandelen met een impregneermiddel als Woodcon.